Hoppa till sidans innehåll

Att vara tävlingsfunktionär


Några goda skäl till att vara tävlingsfunktionär:

 • Att kunna reglerna inom simning skapar förståelse för ditt barns simning och simtävlingar och det blir mycket roligare att titta på tävlingar när man kan reglerna!
 • Tiden under en tävling flyger iväg; tiden på läktaren som åskådare kan för oss vuxna ibland kännas drygt
 • Du förstår vändningar, starter och ditt eget barns simutveckling bättre
 • Det lönar sig alltid att dela barnets fritidsintresse
 • Du får del av kamratskapet i klubben och lär känna andra föräldrar från såväl Karlshamns Simklubb som våra grann klubbar
 • Med kunskaper om tävlingsreglerna blir det lättare att förstå och förklara varför barnen ibland blir diskade på tävlingar

Det finns flera typer av funktionärer inom tävlingssimning.

  Roll Antal
 1 Tävlingsledare 1
 2 Starter 1
 3 Tävlingsledare, biträdande 1
 4 Bandomare 1 eller 2
 5 Tidtagare 1 per bana
 6   Vändningskontrollant 1 per bana  

 

 1. Tävlingsledare
 2. I startmomentet av ett heat, har man tävlingsledaren, som visslar i en visselpipa då simmarna ska upp på startpallarna. När simmarna så står stilla överlämnar tävlingsledaren heatet till startern...
 3. Starter
 4. Startern utläser frasen "på edra platser" samt trycker på startknappen vilken utlöser startsignalen och startar el-tidtagningen. Starter och Tävlingsledare registrerar och dömer tillsammans felaktiga starter (tjuvstarter).
 5. Biträdande tävlingsledare
 6. Står/går på motsatta långsidan om tävlingsledaren och fungerar som ett stöd till tävlingsledaren och andra funktionärer. Kan även ha rollen som bandomare.
 7. Bandomare
 8. Bandomare finns vanligtvis en per långsida av bassängen. De har i uppgift att bedöma om simmarna använder en godkänd simteknik.
 9. Tidtagare
 10. En per tävlingsbana. Står bakom startpallarna på bassängens ena kortsida. Tidtagarna godkänner en simmares start, vändning samt målgång och tar en manuell backup-tid. Tidtagaren meddelar varje godkänd/ej godkänd start/vändning till bandomaren.
 11. Vändningskontrollant
 12. På bassängens andra kortsida befinner sig vändningskontrollanter. Dessa kontrollerar och godkänner enbart simmarnas vändningar, som rapporteras till bandomarna eller vid mästerskapstävlingar, vändningskontrollantledaren.

I sekretarietet hanteras tävlingen. Här finns ytterligare simfunktionärer

 • Sekreterare
 • Eltidtagare
 • Speaker
 • Prisutdelare

Sekreteraren sköter anmälningar, strykningar, tider och resultat Sekreteraren har till sitt stöd en mjukvara "WinGrodan", som hanterar all data före/under/efter tävlingen.

Eltidtagningen kan i vissa fall hanteras av startern. Eltidtagaren har också en mjukvara "ARES 21" där alla tider/backuptider hanteras och skeppas över till "Wingrodan".

Det finns även andra typer av tävlingstöd som speaker och prisutdelare.

För att bli svensk simfunktionär måste man gå kursen simfunktionär steg 1 och bli godkänd av Svenska Simförbundet. Efter steg 1 har man rätt att vara tidtagare och vändningskontrollant. För att andra högre poster krävs ytterligare en kurs, Steg 2.

Uppdaterad: 24 JAN 2017 19:25 Skribent: Lars Jonsson
E-post: Adressen Gömd

368x129_Sparbanken i Karlshamn_logo_2 rader_webb

 
Föreningsnytta
 
Nordea
 
2Prinit
 
Olanderswim
 
MP
 
Aqua Sphere
 
 
Sailfish
 
coopforum-kvadrat_497x339
 
 
 

Karlshamns hamn

 

Länsförsäkringar

 

KPMG  

Uniper

         
 

 

 
freker

 

SISU
 

Idrottslyftet

Postadress:
Karlshamns SK
Väggavägen 22
37430 Karlshamn

Kontakt:
Tel: 045439660
E-post: kansli@karlshamnssim...

Se all info