Sternö Backyard UltraRace PM - Sternö BYU


Välkommen till premiären av Sternö Backyard Ultra! Läser du detta så har du kanske lyckats knipa en plats? Isåfall grattis till dig och till oss!

Jag som skriver heter Timmie Mattsson, ihop med Henrik Molin och Bill Öster är vi ansvariga arrangörer genom Karlshamns SK Swimrun.

Sternö BYU har som mål att engagera och inspirera till långdistanslöpning och kanske ultralöpning. Vi är några i föreningen som brinner för just ultradistansen och hoppas du redan också gör det eller kanske kommer att göra efter loppet. Om du inte tänkt springa så långt som en ultra, så är du lika välkommen för det! Kanske fungerar det som en inkörsport till kommande långlöpningar.

Vår idé i år är att hålla det väldigt enkelt, med lite service och få funktionärer. Därför är det en låg kostnad på endast 200kr. Vi vill också be er skänka en symbolisk slant (förslagsvis 10 kr per påbörjat varv) till Barndiabetesfonden, Swish-nummer 9000597.

Anmälan sker här!

Utgå från att ni är helt självförsörjande. Toaletter (inkl toapapper) samt vatten är det vi bistår med. Skulle vattnet ta slut i dunkarna så går det att fylla på inne på toaletterna.

Vindskydd eller motsvarande står man också själv för. Start och mål går precis i anslutning till en större parkering så vill du förvara ombyte/mat/energi och krypa in i bilen så borde det funka utmärkt. Vi uppmanar helst inte till att stå med bilen igång på tomgångskörning (kan vara socialt accepterat om man springer väldigt länge vid någon enstaka tillfälle).

Säkerheten är trots allt en av det viktigaste aspekterna för att få en bra dag/natt! Viktigt att se till att du har en mobil som är laddad under den tiden du tänker springa. Medtag utrustning för det. Vi kan inte tillhandahålla ström. Pannlampa är obligatoriskt efter mörkrets inbrott. Se till att kunna ladda eller byta batteri även i den.

Nummer +46 72-179 03 70 ska läggas in och ringas om man förväntas vara ute längre än 60 min på ett varv. Numret går till mig Timmie Mattsson. Jag kommer själv springa men tror att jag kan lösa denna uppgiften samtidigt.

Ni kommer inte ha något startnummer på er. Vid målgång kommer funktionär be er uppge namn för att kunna bocka av er. Om ni väljer att bryta i start och målområdet så är det viktigt att ni meddelar detta.

Om du får förhinder så meddela i så god tid som möjligt så att vi kan erbjuda personer på reservlistan din plats.

Race Meeting är kl. 08:30. Se till att vara redo för att starta när vi samlas för denna genomgång.

Om ni har några frågor, mejla oss på kansli@karlshamnssimklubb.se eller ring på ovan nummer.

Banbeskrivning

Området vi springer på är Stärnö-Boön naturreservat, ett av Karlshamns viktigaste frilufts- och strövområden. Ett kustlandskap med ädellövskog, tallskog och ett rikt artliv och flora, och hällmarker med utsikt över havet. På strandklipporna syns jättegrytor och isräfflor. I delar av vattenområdet ner till 18 meters djup förekommer lämningar från Yoldiatiden för 11 600–10 700 år sedan då havsytan var betydligt lägre än idag. Området har en rik kulturhistoria med bl a bronsåldersgraven Högarör, som finns på Sternös högsta punkt. På Boön finns viktiga kulturminnen som speglar Karlshamns historia, bland annat platsen för det gamla örlogsvarvet från 1600-talet, försvarsanläggningen Gamle skans och många spår av stenbrytning.

Starten går på den stora öppna ytan vid Sternö Sandvik badstrand, där vi möter alla löpare och njuter inte bara av gemenskapen men också en underbar utsikt ut över havet. Parkeringar och ytor finns det gott om här. Här finns även uppvärmda kommunala toaletter. Vi tillhandahåller även vatten här. När väl klockan ringer så tar vi oss ut från stranden österut upp på en asfaltsväg 300 m för att vika norrut upp mot bronsåldersgraven Högarör och Sternös högsta punkt. Trailen upp på ca 500 m är en teknisk medelsvår klättring. Väl uppe möts vi av en pampig bronsåldersgrav och vi har tagit oss 50 höjdmeter upp till Sternös högsta punkt. Därefter tar vi oss på en vacker och relativt enkel stig med ett par nedförsbackar ca 500 m västerut mot Karlshamnsverket, ett av Sveriges viktigaste reservkraftverk. Här kan vi glimta även delar av den kända Polenkabeln, officiellt kallad Swe-Pol Link. Här ifrån blir det en lättsprungen bilgrusväg nerför söderut på ca 1.2 km ner mot Sternö Sandvik, badstranden igen. Härifrån tar vi oss ca 2.1 km i en båge som går väster, söder och öster på en lättsprungen grusad handikappsanpassad stig genom fantastisk bokskog. På er högra sidan här skymtar man en lämnad höjdhoppsmatta på en öppn yta mitt i skogen, på denna nostalgiska plats startade några män en spartanska idrottsplats på 30-talet. Stigen viker sedan öster och söderöver där vi kommer att runda ett stort mäktigt vattenfyllt stenbrott, Stolta Slätt. Efter att ha rundat och njutit av Stolta Slätt så fortsätter grusstigen norrut där vi sedan viker vi öster in på en 300 m traillöpning där vi ska klättra uppför i trail igen, ca 30 hm ganska brant upp på den legendariska Bålabacken. Belöningen att ta sig upp är enorm, en slående utsikt med vidsträckta vidder över Östersjön. Man förstår varför detta var en viktig plats i detta marina kustlandskap förr i tiden. Historierna som berättas är många. Namnet kan va sprunget från att man har eldat stora bålar för att locka till sig skepp, som gick på grund i det klippiga vattnet utanför, för att sedan plundra skeppen. Belöningen kommer också här med en enkel nedförsbacke på grusväg som tar dig nästan 40 hm nerför i nästan 1 km. Vi kommer ut från skogen och möts av en asfaltsväg, men också vyn av delar av Sternö Vindhamn, småbåtshamn som ligger vackert i skärgården mellan Sternö och Boön. Vi viker väster och tar oss en aning uppför på asfalt och kan skymta ett ännu större stenbrott på vår högra sida, ett majestätiskt öppen yta där vi i framtiden kommer få skåda nya stadsdelen Stärnö Sjöstad sjudande av liv med boende och marinliv i en fantastisk miljö. Vi viker västerut igen på denna ca 900 m asfaltslöpning och tar oss på asfalten nerför ända ner till badstranden igen och startområdet, där vi inväntar nästa klockringning.

Totalt har vi här avverkat vår magiska 6 706 m slinga, bestående av ca 130 hm, 10% asfalt, 15% trail, 75% grusväg/grusstig.

Sternö BYU är ingen enkel platt Backyard, detta blir varierande och lite utmanande men en vacker njutning med beståndsdelar löpare älskar!

Strava: https://www.strava.com/activities/4255855038

Kontakt Timime, RD: +46 72-179 03 70


Kartbild

 

Varmt välkomna!

/KSK genom Timpan, Molle & Bill